Koyu Renkli Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır?

koyu renkli çamaşırlar nasıl yıkanır

KOYU RENKLİ ÇAMAŞIRLAR HANGİ PROGRAMDA YIKANIR?

Koyu renkli giysilerkullanım ve temizleme açısından beyazlara nazaran daha kolay görünseler de dikkat edilmediği takdirde koyu renkli giysilerin kullanım ömrü oldukça kısalmaktadır. Bu sebepten dolayıpek bilinmeyen fakat uygulamaları kolay birkaç kurala uyarak koyu renkli giysilerimizi daha uzun ömürlü,kalitelerini ve renklerini kaybetmeden daha canlıtonlara sahip şekilde kullanabiliriz. Peki koyu renkli çamaşırlar için bilinmesi gereken detaylar nelerdir? İşte koyu renkli çamaşırlar hakkında bilinmesi gerekenler.

Çamaşırlarda açık ve koyu renkli kıyafetlerin bir arada yıkanmasıtek seferlik olma şartıyla beraber 30 derecede yıkanırsa sorun teşkil etmeyecektir. Fakat koyu renkler yavaş yavaş rengini açığa geçirir ve reklamlarda gördüğümüz yıkama öncesi ve sonrası resimlerine dönebilir.Giysinin ömrünü uzatmak için tonlarına ve renklerine dikkat etmek gerekir. Örneğin bazıfarklı renklerin açıklarının bir arada yıkanması, 50 yıkama sonrasında fark edilebilir.

Siyah renk, kadın erkekfark etmeksizinbir çok insanın ilk tercihi ve vazgeçilmezi olmaktadır. Siyah tişörtler, günlük kombinelerin yanı sıra her türlü stil ve parçayla uygunluğundan dolayı gardıropların en önemli parçası olmaktadır. Siyah tişörtlerin ve siyah çamaşırların kullanımında en çok sorulan sorulardan ``siyah renkli çamaşırlar nasıl yıkanır?``sorusunun cevabına dair bu yazımızda önemli bilgiler ileteceğiz. Çünkübu konuya dikkat edilmezse çok severek giyilen bu parçalar, bir yıkamayla giyilemeyecek hale gelebilirler.Çamaşırları yıkamak, gelişen teknolojiyle birlikte, her geçen gün kendini yenileyen çamaşır makineleri sayesinde kolaylaşan bir iş gibi görünsede, kullanım önerilerine uyulmadığı takdirde,sonuç hüsran olmaktadır. Kullanım önerilerine uyumladığı takdirde rengini atmışçamaşırlar veya makineye konulurken sizin bedeninizde olan fakat çıkarken bebeğinize uyan bedende çıkan çamaşırların trajikomik durumları oluşabilmektedir.

Çamaşır makinesindeçamaşır yıkamak belli kurallar dahilindedir. Yıkanacak çamaşırın kumaşı, rengi,ve miktarı bize makinenin, hangi program, hangi derece ve hangi devirde olacağı noktasında yol göstermektedir. Önemli olan bu çeşitliliklerin hangi programlar ile kombine olacağını bilmek noktasındadır. Siyah kıyafetlerin yıkama öncesi programı seçilirken, kumaşın niteliği bizim için en önemli göstergedir. Örneğin; pamuklu bir siyahı, sentetikler programında yıkanırsa iyi bir sonuçelde etmek pek mümkün değildir. Ya da sentetik siyah bir gömleği pamuklular programında uzun uzun yıkamak, gömleğin kullanım ömrünü kısaltmaktan başka bir şey değildir.

Uygun program seçildikten sonraki en önemli adım uygun ısıya karar vermektir. Siyah kıyafetler için yüksek ısı tercih etmemeniz gerekmektedir. Çünkü yüksek ısıda yıkamak, siyah kıyafetlerde renkatmasına sebep olan en büyük problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Siyah renkli kıyafetlerimiz için en uygun ısı 40 derecedir. Ayrıca kıyafetlerimizin etiketlerindeki yıkama önergelerini de kontrol etmeyi ihmal etmemeliyiz.Bir sonraki adım uygun sıkma devrine karar vermektir. Çok yüksek devirlerde sıkılan çamaşırlar, maalesef ütüyle dahi sonuç alamayacağımız şekilde kırışmaktadır. Bunun önüne geçmek için sıkma devrini orta düzeyde tutmak çok önemlidir. Yıkanacak kıyafetin kumaşına göre de devir 600/800 düzeyinde tutulmalıdır.Bir diğer önemli konu ise deterjan seçimidir. Siyah renkli kıyafetlerimiz için mutlaka renklilere uygun granül deterjanlar tercih edilmelidir. Hassas siyahlar içinse siyah giysiler içinözel olarak üretilen sıvı deterjanlar tercih edildiğinde sonuçlar daha memnun edici olmaktadır. Önemli bir noktada Çamaşır suyu konusundadır. Çamaşır suyu gibi ağartıcıözelliği bulunan deterjanlardan kesinlikle kaçınılmalıdır.Aksi takdirde koyu renkliçamaşırlarınızda geri dönülmez sorunlarla karşılaşılmasıkaçınılmazdır.

Kış aylarımızın vazgeçilmezi koyu renkli ve siyah yünlü , triko parçaların yıkanması ayrı bir dikkat gerektirmektedir. Bunun sebebi yünlü parçaların daha çok çekme göstermeleridir. ``Yünlü ve koyu renkli giysilerimizi kaçta yıkamalıyız? `` diye sorulduğunda verilecek en doğru cevap30 derecenin ısıolarak ideal olduğu, sıkma devrinde ise 600 devrin ideal olduğunu unutmamalıyız.Bu ayarların fazla şekilde ayarlanarak makinenin çalıştırılmış olması maalesef kıyafetlerimize zarar verebilir.

Koyu renkli giysilerimizi yıkarken nelere dikkat etmeliyiz? sorusuna ilk cevap; yıkamaya başlamadan, kıyafetleri ters çevirmektir. Unutmayalım ki yıpranmış giysileri kurtarmak, yıpranmasın diye alınan önlemlerden daha zor ve uğraştırıcıdır. Uygun ısı ve uygun programı belirlemek ikinci önemli adımdır, uzun süre giysilerimizin parlaklığını korumaya yardımcı deterjanlar tercih etmek ve asla kullanılmaması gereken deterjanlara dikkat etmek bir sonraki adımdır. Yine çamaşırları renklerine göre gruplamak ve makineye az miktarda çamaşır koymak ve kısa sürede yıkayan programlar tercih etmek, daha iyi sonuç almak açısından oldukça önemlidir. Koyu renkli giysilerimizi az yıkamaya dikkat etmek de bir koruma biçimidir. Çünküısı, su ve deterjan ne kadar dikkat edilse de siyah giysiler için yıpratıcı unsurdur.

Koyu renkli ve siyah giysilerimizi korumada dikkat etmemiz gereken önemli unsurlardan biri de kurutma aşamasıdır. Direkt güneşışığına maruz bırakılan koyu renkli ve siyah giysilerde renk atmaları ve değişimleri yaşanabilir. Mümkünse evde ve güneşe temas etmeden kurutmak daha sağlıklı bir yöntem olacaktır. Bu durumda kurutma makinelerini çok tercih etmemek gerekmektedir, kurutma makinası kullanılacaksa dahi en hassas programı tercih etmek ve süreyi kısa tutarak mümkün olduğunca giysileri korumaya çalışılmalıdır. Ütüleme yapılacaksa yine düşük ısı ve düşük buhar ayarı tercih edilerek, yüksek ısının verebileceği zararlardan kaçınmak; koyu renkli ve siyah giysilerimizin kullanım ömrünü arttıracaktır.

Özet olarak sıralamak gerekirse koyu renkli kıyafetleri terslerini çevirerek makineye attıktan sonra makinenin deterjan gözüne deterjan eklemek yumuşatıcı gözüne ise yumuşatıcıyı eklemek gerekmektedir. Daha sonra çamaşır makinesini 40 dereceye ayarlamak yıkamayı başlatmak için uygun olacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi sıcaklığın fazla olması renklerin solmasına ve kıyafetlerin yıpranmasına sebebiyet verecektir.

Koyu Renkli Çamaşırlar Sık Sorulan Sorular

Çamaşırlar kaç dakika yıkanmalı?

Sık kullandığınız kıyafetleri maksimum 30 dakika yıkamak yeterli olacaktır.

 

Çamaşırlar kaç derecede yıkanır?

Çamaşır yıkarken yüksek derecede yıkamamak gerekir. İdeal çamaşır yıkama derecesi 50-60 derecedir.

 

 

Etiketler: koyu renkli siyah tişört siyah çamaşır nasıl yıkanır çamaşır yıkamak hangi program hangi derece siyah kıyafetler kaçta yıkanır nelere dikkat etmek gerekir renkliler
Şubat 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı